luminadoors

Klanten waarderen ons met een 8.9

★★★★★ Lees alle 2001 referenties >

Hoe werkt een automatische garagepoort

Automatische garagepoorten zijn een geweldige manier om gemakkelijk toegang te krijgen tot uw garage. Ze zijn veilig, gemakkelijk te bedienen en bieden veel extra functionaliteit. Maar wat moet je weten voordat je een automatische garagepoort koopt? Lees ons artikel om alles te weten te komen over de voordelen, de technologieën en de verschillende modellen.

Hoe werkt een automatische garagepoort?

Een automatische of elektrische garagepoort werkt eigenlijk op dezelfde manier als een manuele garagepoort, met dat fundamentele verschil dat de beweging van de poort wordt aangedreven door een elektrische motor in plaats van je eigen kracht.

Garagepoortopener

De motor – ook wel de garagepoortopener genoemd – hangt meestal in het midden van de garage aan het plafond. Met een afstandsbediening, een drukknop of via een app wordt de elektrische motor geactiveerd om de garagepoort te openen of te sluiten

Ketting

De poort is verbonden met de motor via een metalen rail met een ketting of riem. De ketting brengt dus de energie van de garagepoortopener over op het poortsysteem.

Veer

De veer van de garagepoort bewaart het evenwicht en de balans, zodat de poort gelijkmatig opent en sluit. Zeker bij een automatische poort is het van cruciaal belang dat de spanning op de veer goed ingesteld. Anders gaat de garagepoort veel te snel of te traag en zal de veer snel slijten.

De voordelen van een automatische poort

Er zijn verschillende voordelen van een automatische garagepoort. Hier zijn enkele van de belangrijkste:

  1. Gemak: een automatische garagepoort is bedienbaar met een afstandsbediening. Dit maakt het makkelijk om in en uit te rijden zonder uit te stappen of een handmatige poort te openen.
  2. Veiligheid: een automatische garagepoort kan worden afgesloten met een afstandsbediening of een code, waardoor het moeilijker is voor ongewenste indringers om toegang te krijgen tot uw garage.
  3. Tijdwinst: geen tijd verspillen met het handmatig openen en sluiten van de poort.

Welke soorten automatische garagepoorten bestaan er?

Er zijn verschillende soorten automatische garagepoorten. Alle automatische garagepoorten kunnen worden aangedreven door verschillende soorten motoren, zoals een kettingaandrijving, een schroefaandrijving of een directe aandrijving. Elk heeft zijn eigen unieke voordelen en nadelen.

Dit zijn de meest bekende soorten automatische poorten:

1. Automatische sectionale poort

Deze garagepoort bestaat uit verschillende secties of lamellen die horizontaal in de garage zijn opgeborgen. Bij het openen van de poort worden lamellen naar boven getrokken en langs het plafond opgeborgen. De automatische sectionaalpoort is een van de meest populaire garagepoorten dankzij zijn gebruiksgemak en design opties.

2. Elektrische rolpoort

Een rolpoort rolt op en af in een cilinder boven de opening van de garage. Dit is een andere populaire keuze vanwege hun compactheid en de besparing van ruimte.

3. Automatische Zijwaardse poort

Een automatische zijwaardse poort zwaait niet open, maar – verrassing – schuift langs de zijkanten van de garageopening. Ze zijn ideaal voor garages waar er geen ruimte is om het poortblad langs het plafond te hangen.

Tips om de juiste poort te kiezen

Bij de aankoop van een automatische garagepoort zijn er verschillende keuzes die gemaakt moeten worden. Zo moet je kiezen welke bediening je wilt. Je kan kiezen voor een afstandsbediening, een muurschakelaar of een smartphone-app. Vaak kan je ze ook combineren. 

Een tweede element waar je rekening mee moet houden, zijn de afmetingen van de poort. Deze moeten aangepast zijn aan de grootte van de garageopening. Als het enigszins mogelijk is, kies dan een garagepoort met standaard maten. Dat scheelt veel op de eindfactuur.

Verder moet je goed overwegen uit welk materiaal de garagepoort zal bestaan. De meeste garagepoorten zijn gemaakt van hout, staal, aluminium of kunststof. Elke materiaalsoort heeft zijn eigen voordelen en nadelen. Een houten garagepoort bijvoorbeeld geeft je woning een rustieke en authentieke uitstraling, maar het is niet de goedkoopste optie. 

Ten slotte zijn er tal van extra opties beschikbaar, zoals knelbeveiliging en ingewerkte verlichting.

En de prijs?

De prijs van een automatische garagepoort hangt af van een aantal factoren, waaronder:

  • Type poortSectionaalpoorten, rolpoorten, zijwaardse poorten of openslaande garagepoort: elk type poort heeft zijn eigen prijsklasse.
  • Materiaal: Garagepoort prijzen variëren sterk afhankelijk van het materiaal waaruit de poort gemaakt is (staal of aluminium).
  • Afmetingen: De grootte van de poort kan ook van invloed zijn op de prijs. Grotere poorten zijn vaak duurder dan kleinere poorten.
  • Extra opties: Hoe meer opties je wenst, hoe duurder de garagepoort zal zijn.
  • Merk: Sommige merken zijn duurder dan andere.
  • Plaatsing: De installatie van de poort kan ook invloed hebben op de prijs, afhankelijk van de moeilijkheidsgraad en de werkuren. 

Vergelijk daarom verschillende offertes voor een automatische garagepoort en controleer ze goed op al deze factoren.

Wat kost een automatische garagepoort plaatsen?

Een gemiddelde prijs voor het plaatsen van een automatische garagepoort ligt rond de € 1.749 tot € 4.399, afhankelijk van de hierboven genoemde factoren.

Het is echter belangrijk om te benadrukken dat dit een richtprijs is en dat de kosten variëren per garagepoort. Het is het beste om offertes op te vragen bij verschillende garagepoort bedrijven voor een nauwkeurige prijsofferte voor jouw specifieke situatie.

Wat kost een bestaande garagepoort automatiseren?

De kosten voor het automatiseren van een bestaande garagepoort zijn lager dan het plaatsen van een volledig nieuwe garagepoort. Gemiddeld kost het automatiseren van een bestaande garagepoort rond de € 699 tot € 899.

Doe-het-zelf of professionele installateur inschakelen?

Een automatische garagepoort plaatsen is een complexe taak die veel technische vaardigheden vereist. Er zijn elektrische en mechanische componenten die correct geïnstalleerd moeten worden, en als er iets fout gaat, kan dit leiden tot gevaarlijke situaties of beschadiging aan de poort en de garage.

Het is daarom aan te raden om een gekwalificeerde vakman in te schakelen voor de installatie van een automatische garagepoort. Een professionele installateur zal de juiste tools en kennis hebben om de poort veilig en correct te installeren, en kan eventuele problemen snel oplossen. Bovendien zal een vakman vaak garantie geven op zijn werk, zodat je verzekerd bent dat de poort correct zal functioneren.

Je nieuwe garagepoort zelf plaatsen wordt enkel en alleen aanbevolen als je over een grote technische kennis en ervaring in elektriciteit en mechanica beschikt en het juiste gereedschap hebt.

Automatische garagepoort op maat: gratis offertes vergelijken

Over het algemeen is het het beste om een garagepoort installateur in te schakelen voor de installatie van een automatische garagepoort, zodat je zeker bent dat de poort veilig en correct geïnstalleerd is. Onze garagepoort installateurs bieden je advies op maat aan én een gratis prijsofferte.


Offerte aanvragen

Voer een nummer in van 1 tot 9999.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Contactgegevens

Maasmechelen: +32(0)89 71 86 37

Hasselt: +32(0)11 98 81 58

Antwerpen: +32(0)38 08 10 11

Openingstijden
Maandag 09.00 - 17.00
Dinsdag 09.00 - 17.00
Woensdag 09.00 - 17.00
Donderdag 09.00 - 17.00
Vrijdag 09.00 - 15.00
Zaterdag Gesloten
Zondag Gesloten

Laat een reactie achter over 'Hoe werkt een automatische garagepoort'

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hulp nodig bij het aankopen?

Neem voor vragen gerust contact met ons op.