luminadoors

Klanten waarderen ons met een 8.9

★★★★★ Lees alle 2001 referenties >

Garagepoort plaatsen: doe-het-zelf of laten plaatsen door erkend bedrijf.

Een nieuwe garagepoort kan je zelf plaatsen of laten installeren door een vakman. Hoe pak je dit best aan? Wat zijn de voordelen van een doe-het-zelf garagepoort? Of is het gewoon verstandiger om een specialist in te schakelen? In dit artikel geven we je een antwoord op deze vragen.

Waarom een garagepoort (laten) plaatsen?

Een garagepoort installeer je niet elke dag. Je wilt dat het veilig en correct gebeurt, zodat je er voor de komende 20 à 30 jaar geen problemen mee hebt. Anderzijds speelt natuurlijk ook de prijs een rol. Afhankelijk van wat jij belangrijk vindt, zijn er argumenten om de poort zelf te installeren of te laten plaatsen.

Prijs

Het grootste voordeel van een doe-het-zelf garagepoort is de besparing op de montagekosten. Een garagepoort installateur kost je gemiddeld 60 euro per uur en die werkuren zal je dus niet moeten betalen. Elk zelfbouwpakket komt met een uitgebreide handeling en vaak ook een link naar instructievideo. Wie alle stappen nauwgezet volgt, kan zijn eigen poort installeren – op voorwaarde dat je over de juiste gereedschappen beschikt.

Zelfbouwpaketten zijn ook goedkoper dan op maat gemaakte garagepoorten. De fabrikanten hebben ze vaak in grote aantallen in stock en soms is het mogelijk om een extra korting af te dingen (bijvoorbeeld bij het einde van het seizoen of als je een toonzaalmodel koopt).

Stijl & Design

Bij een zelfbouw garagepoort ben je gebonden aan de standaard maten. Wil je een extra brede poort of een specifiek kleur? Dan is dat met een doe-het-zelf garagepoort niet mogelijk.

Wie een garagepoort laat installeren, houdt wel alle opties open. Je hebt de keuze alle kleuren of bijzondere uitvoeringen. Denk bijvoorbeeld aan extra design elementen zoals ingebouwde spots of ramen.

Garantie

Een belangrijk voordeel van een garagepoort laten plaatsen is de garantie. Elke fabrikant geeft garantie op de nieuwe poort (gemiddeld 10 jaar) en de motor (gemiddeld 5 jaar). Heb je problemen met je nieuwe garagepoort binnen de garantie termijn? Dan komt de installateur dit gratis oplossen.

Wie zijn poort zelf installeert, heeft dat vangnet niet. 

Wat kost een garagepoort laten plaatsen?

Een standaard garagepoort laten plaatsen kost rond de 1.749 à 4.339 euro, inclusief 250 à 450 euro installatiekosten. Door de poort zelf te plaatsen bespaar je een mooie som, maar de mogelijkheden zijn beperkt en je verliest de garantie. Wil je zeker zijn van een correcte installatie? Zoek dan een installateur.

garagepoort panelen plaatsen

Hoe een garagepoort zelf plaatsen? [Stappenplan]

Ben je ervan overtuigd dat je over de nodige kennis en gereedschap beschikt om een garagepoort zelf te installeren? Dan volg je een stappenplan dat er meestal zo uitziet:

Stap 1: Garage opmeten 

Elke garagepoort heeft een metalen frame dat de poort op zijn plaats houdt. Dit frame moet op maat van de garagepoort zijn. Daarom is het zeer belangrijk om de volgende zaken exact op te meten:

  • Breedte van de garagepoort
  • Hoogte: Meet de hoogte aan beide kanten van de garage. Is er een verschil? Neem dan de grootste maat.
  • Beschikbare zijruimte: Voor een standaard garagepoort (2,35 meter hoog) heb je minstens 9 cm speling nodig aan beide zijden.
  • Beschikbare bovenruimte (aan het plafond): Hier zal het poortblad komen als de poort geopend is. Bij een standaardpoort van 2 à 3 meter breed heb je minstens 10 tot 15 cm ruimte hebt. Bij dubbele garagepoorten moet je rekenen op 10 tot 15 cm bovenruimte.
  • Diepte van de garage: Hoe hoger de garagepoort, hoe dieper de garage moet zijn. In ideale omstandigheden beschik je over 3,5 tot 4,5 meter diepte. 

Stap 2: Frame op maat maken

Op basis van de opmeting wordt het frame gemaakt. De verticale rails, het afstandsprofiel en de latei worden op maat gezaagd, zodat het frame perfect in de opening van de garage past.

Stap 3: Monteren van het railsysteem

Het op maat gemaakte frame wordt rond de garagepoort opening gemonteerd. Boor gaten op de juiste plaatsen en gebruik stevige pluggen om het farme vast te schroeven.

Eens het frame ophangt, is het tijd om het railsysteem langs het plafond te monteren. Wees zeker dat de verticale rails (of geleiders) naadloos in het frame overlopen, zodat het poortblad vlot en stil langs de rails loopt.

verticale rails garagepoort plaatsen

Stap 4: Poortblad plaatsen

Hoe het poortblad geïnstalleerd wordt, hangt af van het type garagepoort. Bij kantel- en rolpoorten wordt het blad in zijn geheel in het frame geplaatst. Heb je een sectionale poort, dan plaatst men paneel per paneel.

Stap 5: Trekveren installeren

Na het installeren van het poortblad zijn de trekveren aan de beurt. Om de trekveren te kunnen plaatsen moet de poort helemaal open zijn. De veren worden op de juiste plaats vastgezet en aangespannen.

trekveer garagepoort installeren

Extra Stap: Motor en elektrische bediening monteren

Wil je een automatische garagepoort in plaats van een handmatige? Dan moet er een motor geïnstalleerd worden. De elektrische motor hangt met een ketting vast aan het poortblad. In de meeste gevallen hangt de motor in het midden van het poortblad, maar indien nodig kan het ook aan de zijkant van de elektrische garagepoort.

Verschillende types garagepoorten

Er bestaan verschillende soorten garagepoorten. De installatie van de verschillende types verloopt vrij gelijkaardig, al zijn er hier en daar wel enkele verschillen. We overlopen hieronder de voornaamste modellen.

Sectionale garagepoorten

Bij een sectionaalpoort bestaat het poortblad uit horizontale panelen of secties – vandaar de naam. Wanneer je de poort opent, glijden deze panelen langs de geleiders naar boven. Daardoor komt het poortblad evenwijdig met het plafond te hangen. 

Rolpoort

Een rolpoort werkt als een rolluik – vandaar ook de naam rolluikpoort. Het poortpaneel wordt opgerold in een kleine kast die zich aan de bovenkant van de opening bevindt. Rolpoorten zijn een eenvoudige manier om de garage te beveiligen met een goede prijs-kwaliteit verhouding.

Vleugelpoort

De vleugelpoort is een atypisch soort garagepoort. Vleugelpoorten bestaan uit twee openslaande garagedeuren of vleugels die open en dicht kunnen klappen. Ze hebben dus geen verticale rails, maar scharnieren – zoals een gewone deur. Dat bekent ook dat de installatie op een volledig andere manier verloopt.

onderpaneel sectionale poort installeren

Handmatige vs automatische garagepoort

Als je een garagepoort gaat plaatsen, heb je de keuze tussen een handmatige of een automatische garagepoort. Een handmatige garagepoort open en sluit je handmatig. Bij een automatische garagepoort doet een elektrische motor met afstandsbediening het zware werk. 

Wat de installatie betreft is een handmatige garagepoort uiteraard makkelijker te monteren dan een automatische. Je moet beseffen dat er bij elektrische garagepoorten bijkomende elektriciteitswerken (stopcontact voorzien) en een motor met aandrijfriem aan te pas komen.

Garagepoort zelf automatiseren

De meeste moderne garagepoorten kunnen worden geautomatiseerd met behulp van een motor. De installatie van deze motor kan je zelf uitvoeren, mits de juiste materialen en gereedschappen en het volgen van deze stappen:

  1. Zorg dat er een elektriciteit in de garage ligt. Er moet een vrij stopcontact aanwezig zijn (om de motor van stroom te voorzien).
  2. De motor van de garagepoort wordt aan het plafond bevestigd en aan het poortblad vastgemaakt met een speciale rails
  3. Stel de motor in, zodat de poort niet te snel of te traag open gaat. Meestal kan je dit doen met een bijgeleverd bedieningspaneel 

Offerte aanvragen

Voer een nummer in van 1 tot 9999.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Contactgegevens

Maasmechelen: +32(0)89 71 86 37

Hasselt: +32(0)11 98 81 58

Antwerpen: +32(0)38 08 10 11

Openingstijden
Maandag 09.00 - 17.00
Dinsdag 09.00 - 17.00
Woensdag 09.00 - 17.00
Donderdag 09.00 - 17.00
Vrijdag 09.00 - 15.00
Zaterdag Gesloten
Zondag Gesloten

Laat een reactie achter over 'Garagepoort plaatsen: doe-het-zelf of laten plaatsen door erkend bedrijf.'

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hulp nodig bij het aankopen?

Neem voor vragen gerust contact met ons op.