luminadoors

Klanten waarderen ons met een 8.9

★★★★★ Lees alle 2001 referenties >

Garagepoorten in landelijke stijl – Inspiratie & Realisaties

Landelijke garagepoorten zijn erg populair. Ze voegen een touch van rustieke charme toe aan elk huis, terwijl ze tegelijkertijd sterk en duurzaam zijn. Deze garagepoorten in landelijke stijl bestaan in een brede waaier aan kleuren en afmetingen, waardoor er altijd een poort is die bij jouw huis zal passen.

Houten garagepoorten in landelijke stijl

In principe kunnen landelijke garagepoorten uit elk type materiaal vervaardigd zijn, maar meestal kiest men voor hout. Hout heeft van nature een authentieke, rustieke uitstraling. Daardoor zijn houten garagepoorten uitermate geschikt om een landelijk karakter – de typische fermette stijl – in de verf te zetten.

Pastoriepoort: de poort in pastorijstijl

Een typisch voorbeeld van een houten, landelijke garagepoort is de pastoriepoort. Dit is een garagepoort met openslaande garagedeuren en is vaak groter dan een normale garagepoort. Het dankt zijn traditioneel en rustiek uiterlijk aan het gebruik van hout of imitatiehout voor de garagedeuren. Daarnaast zijn de verticale lijnen in de panelen ook zeer typisch. Soms worden er ruitjes toegevoegd om het landelijke karakter extra in de verf te zetten.

Dit soort poort kan je ook laten uitrusten met grote metalen hengsels en grendels, die het uiterlijk van een oude boerderijpoort benadrukken. Er wordt vaak gebruik gemaakt van natuurlijke kleuren zoals groen, bruin of zwart.

Nadelen?

Bij de keuze voor een landelijke garagepoort in hout moet je wel rekening houden met enkele nadelen:

 • Onderhoud: Hout vergt onderhoud. De garagepoort moet regelmatig een nieuwe laag verf, beits of vernis krijgen, afhankelijk van je eigen voorkeur.
 • Vocht: Hout leeft. Het krimpt of zet uit als het in contact komt met vocht, wat tot scheuren of vervorming kan leiden. Daarom is regelmatig onderhoud zo belangrijk.
 • Prijs: een houten garagepoorten is vaak duurder dan een garagepoort uit andere materialen.

Onderhoud landelijke garagepoorten in hout

Hout vereist meer onderhoud in vergelijking met andere materialen. Er zijn vier opties om je houten garagepoort in topconditie te houden:

 1. Laten vergrijzen: Bij een garagepoort uit hardhout of thermisch behandeld hout kan je de poort op een natuurlijke manier laten vergrijzen zonder behandeling.
 2. Gelijkmatige vergrijzing: Onder invloed van vocht en de zon kan de verkleuring van de poort helaas ongelijkmatig verlopen. Door de garagepoort met een semi-transparante en dampopen beits te behandelen bevorder je een egale vergrijzing. Let op, het beitsen moet wel ongeveer elke 6 maanden gebeuren.
 3. Oorspronkelijke kleur behouden: Hou je niet van vergrijst hout, dan moet je de poort met een transparante beits met UV-remmer of een kleurolie behandelen. Dit moet je ongeveer elke 8-9 jaar herhalen.
 4. Landelijke garagepoort herspuiten: Als je een volledig nieuwe kleur wilt geven aan je garagepoort, kan je de garagepoort om de 8 à 9 jaar herspuiten met een dekkende lak.

Prijs

Een landelijke garagepoort van standaard formaat kost gemiddeld tussen € 1.749 en € 2.349. De exacte kostprijs van de garagepoort hangt af van:

 • Materiaal: 
 • Afmetingen: standaard afmetingen zijn het goedkoopst. Verder geldt de vuistregel: hoe groter, hoe duurder.
 • Type garagepoort: sectionale poort, kantelpoort of rolpoort?
 • Extra’s zoals automatisatie, inbraakbeveiliging, …

Ga zeker eens langs bij verschillende plaatsers om hun garagepoort offertes te vergelijken. Elke garagepoort installateur heeft namelijk zijn eigen specialisatie, voorwaarden én prijzen. Vergelijken is dus de boodschap!

Alternatief: garagepoort in houtlook

Houtlook garagepoorten zien eruit als een gewone houten poort, maar zijn vervaardigd uit andere materialen zoals staal, aluminium of pvc. Ze zijn perfect voor wie zijn woning een traditioneel of landelijk uiterlijk wil geven, zonder het onderhoud en andere nadelen van een garagepoort uit echt hout. 

Door deze garagepoorten te schilderen of coaten ontstaat er een houtlook. Een andere mogelijkheid is gebruik te maken van een print of folie die een houtnerfpatroon imiteert. Een houtlook garagepoort is dus een betaalbaar en duurzaam alternatief voor een houten garagepoort.

Sectionale poort in landelijke stijl?

Als je een garagepoort wilt plaatsen met een landelijk karakter wilt, kan je uit verschillende soorten garagepoorten kiezen: sectionaalpoorten, kantelpoorten, openslaande garagedeuren, …

Een sectionale garagepoort bestaat uit verschillende panelen die horizontaal zijn opgehangen. Sectionaalpoorten combineer je meestal met een moderne stijl, maar door ze een houten afwerking te geven kan je ze een landelijke uitstraling geven. Groot voordeel van sectionale poorten is dat ze erg weinig ruimte innemen.

Kantelpoorten en vooral openslaande garagedeuren zijn een klassiekere optie die men vaak met landelijke huizen in fermette stijl associeert. Beide types garagepoorten hebben wel een belangrijk nadeel: ze nemen veel meer ruimte in wanneer ze open staan.

Vraag vrijblijvend offerte voor een landelijke garagepoort.

In principe kan elke soort garagepoort een landelijke uitstraling geven – alles hangt af van je persoonlijke voorkeur en de ruimte die beschikbaar is. Daarom raden wij aan om vrijblijvend offerte aan te vragen en de voor- en nadelen af te wegen voordat je een keuze maakt.

Contactgegevens

Maasmechelen: +32(0)89 71 86 37

Hasselt: +32(0)11 98 81 58

Antwerpen: +32(0)38 08 10 11

Openingstijden
Maandag 09.00 - 17.00
Dinsdag 09.00 - 17.00
Woensdag 09.00 - 17.00
Donderdag 09.00 - 17.00
Vrijdag 09.00 - 15.00
Zaterdag Gesloten
Zondag Gesloten

Laat een reactie achter over 'Garagepoorten in landelijke stijl – Inspiratie & Realisaties'

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hulp nodig bij het aankopen?

Neem voor vragen gerust contact met ons op.